Coronavirus
Covid-19

Hoe om te gaan met het coronavirus in de horeca?

De kans is groot dat uw medewerkers vragen hebben over de risico's van het coronavirus op de werkvloer. Welke maatregelen neemt uw horecaonderneming en wat kunnen uw medewerkers tegen gasten zeggen om hen hierover te informeren? Om uw medewerkers gerust te stellen kunt u verschillende stappen ondernemen om hen met een veilig gevoel te laten werken. Hieronder kunt u onder andere lezen welke maatregelen aangeraden worden door het RIVM en hoe u deze in uw horecaonderneming toe kunt passen.

Wat kunt u doen tegen bacteriële verspreiding?

Het coronavirus wordt verspreid via direct contract tussen mensen, of door het hoesten en niezen van een geïnfecteerd persoon. Contact tussen personen komt in de horeca onder andere voor via het schudden van een hand of het serveren van eten en drinken. Om uw medewerkers en gasten zo goed mogelijk te beschermen is het belangrijk om voor voldoende desinfecterende middelen te zorgen, denk bijvoorbeeld aan desinfecterende zeep en papieren handdoeken bij de wasbakken. Met de papieren handdoeken hoeven uw medewerkers en gasten geen direct contact met de kraanknop te hebben bij het open en dichtdraaien ervan, waardoor kans op bacteriële verspreiding kleiner is. U kunt ook desinfecterende gel aanbieden bij de ingang, bar, in de keuken en op de tafels.

Waarom (nu nog) geen maskers?

In Nederland raad het RIVM het dragen van maskers alleen aan voor medisch personeel. De voornaamste reden hiervoor is dat de professionele mondkapjes die ze daar gebruiken, alleen werken als ze op de juiste manier toegepast worden. Ze moeten goed sluiten over de mond en neus en regelmatig gewisseld worden. Het verkeerde gebruik van medische maskers geeft geen zekerheid tot bescherming.

Welke voorzorgsmaatregelen uw medewerkers zelf kunnen nemen

Het RIVM raad aan om extra aandacht aan persoonlijke hygiëne te besteden. Denk hierbij aan:

  • Regelmatig uw handen wassen, volgens de RIVM richtlijnen.
  • Hoesten of niezen in uw elleboogholte of in een papieren tissue. Deze tissue moet u direct na gebruik in een gesloten afvalbak weggooien.
  • Na een werkdag moet je minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken.

U kunt uw medewerkers bijvoorbeeld vragen om extra hun handen te wassen voordat ze eten hanteren, na een bacterierijk object vastgepakt te hebben zoals een deurknop of menu, en de andere richtlijnen van het RIVM te volgen. Overige maatregelen zijn:

  • Het vermijden van direct lichamelijk contact, of meteen de handen wassen nadat er lichamelijk contact plaats heeft gevonden.
  • Afstand houden van mensen die hoesten en/of niezen.
  • Het aanraken van het gezicht te vermijden tot direct na het wassen van de handen.
  • Blijf alert als een medewerker in een risicogebied is geweest en houd rekening met voorzorgsmaatregelen.
  • Desinfecteer bacterierijke oppervlaktes vaker en houd zeeppompjes goed gevuld.
  • Communiceer deze maatregelen naar uw gasten.

Wees vooral niet terughoudend om met uw medewerkers in gesprek te gaan over de beste hygiënemaatregelen in de horeca, betrek ze bij het proces en kom samen tot een plan om uw onderneming zo veilig mogelijk te maken voor hen en uw klanten. Houd de website van het RIVM goed in de gaten voor meer informatie en eventuele updates over het coronavirus.

Aanbevolen voor jou

7 tips voor een gezond kantoor

7 tips voor een gezond kantoor

De inrichting van een kantoor heeft veel invloed op de werkplek. Er is meer nodig dan een bureau en een ...

1,5 meter-samenleving op het kantoor

1,5 meter-samenleving op het kantoor, hoe doet u dit?

We raken er inmiddels steeds meer aan gewend. We zijn aan het toewerken naar een nieuw normaal. De 1,5 meter ...

Nieuwe merknaam

Nieuwe merknaam

In 2011 zijn we met onze dienst gestart onder de naam HorecaSysteem en kort daarna ook PersoneelsSysteem. Vanaf die periode ...