Hoe een urenregistratie app de HR-processen in de horeca transformeert

  • Geschreven door: Carin Vreede
  • Bijgewerkt op: 17 april 2024
Lachende bedieners houden een tablet vast voor een koffie zaakje

De horeca is een dynamische en snel veranderende sector die unieke uitdagingen met zich meebrengt, vooral op het gebied van Human Resources (HR). De fluctuerende vraag, seizoensgebonden schommelingen, en de noodzaak om een divers personeelsbestand te beheren, maken het beheer van HR-processen in de horeca complex. Gelukkig is er een innovatieve oplossing waarmee uren bijhouden eenvoudig wordt. Hoe een urenregistratie app de HR processen in de horeca transformeert? Dat ontdek je in dit artikel!

Unieke HR uitdagingen in de horeca

In de horeca worden HR-managers geconfronteerd met een unieke reeks uitdagingen die specifiek zijn voor deze branche. Wisselende werkuren, veroorzaakt door onregelmatige en seizoensgebonden vraag naar een hogere bezetting, maken zowel het plannen en bijhouden van uren ingewikkeld. Op het moment dat er piekperiodes ontstaan is het in deze branche soms zelfs noodzakelijk om tijdelijk personeel aan te nemen. Dit maakt de personeelsadministratie niet eenvoudiger. Hiernaast brengen de naleving van arbeidswetten en de cao uitdagingen met zich mee. Vooral bij het beheren van een divers personeelsbestand met veel parttime werknemers.

Wist je dat de horeca één van de weinige sectoren is waarin het personeelsbestand vaak seizoensgebonden kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen? Dit unieke kenmerk brengt complexe HR-uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het snel moeten opleiden van nieuw personeel, het aanpassen van roosters en het naleven van arbeidswetten.

Het voortdurend opleiden en ontwikkelen van personeel is essentieel voor het succes van een horecabedrijf, maar is ook tijdrovend en kostbaar. Hiernaast kan effectieve communicatie tussen verschillende locaties, het management en personeel in de knoop raken. Dit komt meestal door de verspreide en flexibele aard van werken in de horeca. De werktijden zijn soms onstabiel en deze HR-uitdagingen in de horeca vragen om doordachte strategieën en moderne oplossingen.

HR-processen verbeteren met software

Een goede oplossing voor het verbeteren van HR-processen is het omarmen van urenregistratie apps. In de horeca, waar uitdagingen als wisselende werkuren en seizoensgebonden personeel veelvoorkomend zijn, bieden deze apps een innovatieve oplossing. Urenregistratie apps zorgen voor een laagdrempelige urenregistratie, waardoor het eenvoudiger is om gewerkte uren bij te houden en nauwkeurige berekeningen voor de salarisadministratie te maken. Hiernaast kun je met een urenregistratie app heel makkelijk een rooster maken, aanpassen én met werknemers delen voor controle en akkoord. Dit zorgt niet alleen voor meer continuïteit, maar zorgt er ook voor dat je aan relevante arbeidswetten en -voorschriften voldoet.

De mogelijkheid om deze apps te integreren met andere HR-systemen, zoals loonadministratie en trainingsprogramma's, maakt HR-management vanuit één plek mogelijk. Daarnaast verbeteren ze de communicatie en transparantie, omdat medewerkers uren en roosters rechtstreeks via hun mobiele apparaten kunnen bekijken en beheren. Urenregistratie apps zijn daarmee een essentiële tool voor moderne horecabedrijven die streven naar efficiëntie en effectiviteit in hun HR-processen.

Wat is een urenregistratie app precies?

Een urenregistratie app wordt gebruikt om gewerkte uren van medewerkers nauwkeurig bij te houden en te beheren. Deze apps bieden basisfuncties waarmee je in- en uitchecktijden kunt registreren, pauzes kunt bijhouden en rapporten kunt uitdraaien. In deze rapporten kun je bijvoorbeeld in de gaten houden of individuele teamleden niet te veel overuren werken of kun je controleren wat de gewerkte uren van het volledige team zijn.

Maar de voordelen van een urenregistratie app gaan verder dan alleen het vastleggen van tijd. Ze bieden ook mogelijkheden voor een betere planning en een efficiëntere loonberekening. In een notendop maakt een urenregistratie app het werk van managers in de horeca een stuk eenvoudiger. Niet alleen omdat software het registreren van gegevens vereenvoudigd, maar ook omdat automatisering de kans op menselijke fouten verkleint. En daardoor bespaar je tijd én geld.

Shiftbase: de onmisbare tool voor een goede urenregistratie

In de dynamische wereld van het bedrijfsleven zijn praktische inzichten en duidelijke resultaten belangrijk. Vooral als je naar een tool of app voor de tijdregistratie binnen jouw bedrijf zoekt. Vertrouw echter niet zomaar op onze overtuiging van de kracht van een urenregistratie app, maar leer van de ervaringen van horecabedrijven die de overstap al hebben gemaakt!

Escape Amsterdam en Shiftbase

Escape Amsterdam, een prominente nachtclub, heeft met Shiftbase het personeelsmanagement geoptimaliseerd. Door over te stappen van Excel-spreadsheets naar Shiftbase, heeft de club de efficiëntie en betrouwbaarheid van hun roosterbeheer aanzienlijk verbeterd. De implementatie resulteerde namelijk in een tijdbesparing van maar liefst 30% op de inventarisatie van beschikbaarheid. Hiernaast zag Escape Amsterdam een reductie in de roostertijd tot 12-14 uur per wee en een verhoogde betrokkenheid en tevredenheid bij medewerkers.

Social Capital & Happy Tosti

Social Capital, een organisatie die streeft naar maatschappelijke impact, heeft met Shiftbase de urenregistratie en personeelsplanning getransformeerd. Door de implementatie van Shiftbase in alle overgenomen bedrijven, waaronder Happy Tosti, heeft Social Capital een uniform, gebruiksvriendelijk en helder systeem gecreëerd. Dit heeft geleid tot een verbetering in het inzicht in loonkosten, een verhoogde duidelijkheid voor medewerkers en leidinggevenden, en real-time inzicht in de omzet.

In de dynamische wereld van het bedrijfsleven, waar praktische inzichten en duidelijke resultaten van het grootste belang zijn, dienen de succesverhalen van Escape Amsterdam en Social Capital als inspirerende voorbeelden. Escape Amsterdam heeft de efficiëntie en betrouwbaarheid van hun roosterbeheer aanzienlijk verbeterd, terwijl Social Capital een uniform en gebruiksvriendelijk systeem heeft gecreëerd dat bijdraagt aan eenheid in het bedrijf.

Deze cases laten niet alleen zien dat urenregistratie apps veelzijdig zijn, maar benadrukken ook de meetbare voordelen. Of je nu een nachtclub runt of streeft naar sociale verandering via jouw horecabedrijf, de overstap naar een urenregistratie app kan een cruciale stap zijn in het optimaliseren van de urenregistratie in jouw bedrijf.

De administratie én productiviteit tegelijkertijd verbeteren

Door het aanpakken van unieke uitdagingen zoals wisselende werkuren, seizoensgebonden personeelsbehoeften, en naleving van arbeidsregels, biedt de urenregistratie app een efficiënte en flexibele oplossing voor horecabedrijven. Aanpassingen in bedrijfsprocessen zijn misschien spannend, maar hebben vaak een positieve invloed op iedereen. Van managers tot medewerkers en van gasten tot leveranciers. Is de planning namelijk geoptimaliseerd, dan loopt de hele bedrijfsvoering soepeler. Dit geldt niet alleen voor kleine horeca ondernemingen, maar vooral voor bedrijfseigenaren met verschillende locaties.

Urenregistratie apps verbeteren niet alleen de nauwkeurigheid en transparantie in de loonadministratie. Ze bevorderen ook de communicatie tussen het management en personeel. Het belang van urenregistratie apps in de moderne horeca kan niet worden onderschat, omdat ze bijdragen aan een gestroomlijnde en responsieve benadering van HR-management. Werk je met slimme software, dan is snel en flexibel communiceren eenvoudiger. De meeste apps zijn namelijk voorzien van chats, waardoor je zakelijke communicatie in een zakelijke omgeving kunt bijhouden.

Als horecamanager of eigenaar van een horeca onderneming, streef je continu naar verbetering in de efficiëntie van werkzaamheden en de tevredenheid van werknemers. Wil je het beheer en management van werktijden vereenvoudigen, dan is het de moeite waard om de overstap naar een urenregistratie app te overwegen. Zie de overstap naar een urenregistratie app als een strategische zet, op weg naar succes in de moderne horecabranche.

Beheer makkelijk de <u>gewerkte uren</u> van je personeel
Beheer makkelijk de gewerkte uren van je personeel
  • Makkelijk in- en uitklokken
  • Automatisch toeslagen berekenen
  • Koppeling met salarisadministratie
Gratis uitproberen Demo aanvragen
Urenregistratie
Onderwerp: Urenregistratie / Urenregistratie app horeca