Personeel behouden? Dat doet u zo.
Personeel

Personeel behouden? Dat doet u zo.

Goed personeel vinden? Voor veel leidinggevenden is het een lastige klus. En wanneer u dan die goede kracht eindelijk gevonden hebt, wilt u hem of haar natuurlijk niet snel weer kwijt. De tijd waarin een werknemer een hele loopbaan lang loyaal blijft ten opzichte van de baas, is allang vervlogen en een competitief loon alleen volstaat niet langer om uw werknemer aan u te binden. Hoe legt u dat aan boord, het behouden van uw personeel? Lees hiervoor onze 5 slimme tips.

1. Bedanken kost geen geld.

Zorg ervoor dat uw mensen zich goed voelen. Dat kan reeds heel eenvoudig (en bovendien kost het geen geld) door dank u te zeggen of een compliment te geven. Wanneer u open communiceert en toont dat u uw werknemers waardeert, dan zorgt dit voor wederzijds vertrouwen en net dit is nodig als bindingsmiddel voor een langdurige relatie.

Tip: Een enquête kan helpen om zicht te krijgen op het mentale welzijn van uw personeel.

2. Belonen loont.

Waarom een hond zijn kunstje uitvoert? Omdat hij dan een snoepje krijgt natuurlijk. We willen werknemers uiteraard niet over dezelfde kam scheren als honden, maar ook mensen krijgen graag een beloning. Een dankjewel kan dus ook onder de vorm van een boeket bloemen, een cadeaukaart, het samen vieren van successen en verjaardagen, concert- en filmtickets, een abonnement op een leuk magazine, het laten leveren van een gratis lunch of waarom niet het toelaten van casual kledij op vrijdag, om samen de vrijmibo in te zetten en jawel, dat kan ook coronaproof.

3. De juiste man/vrouw op de juiste plaats.

Het is belangrijk dat die juiste plaats niet enkel gezellig, maar ook goed uitgerust is. Een ergonomische bureaustoel, een comfortabele desk, degelijk materiaal, een mooi uitzicht ... het zijn allemaal zaken die mee helpen zorgen voor personeelsbinding.
Plaats daar dan ook de juiste persoon. Probeer tijdens een gesprek te achterhalen wat de precieze ambitie van uw werknemers is en waar ze naartoe willen. Niet iedereen is an sich even ambitieus. Wanneer u op het niveau van uw werknemer verantwoordelijkheid geeft en zorgt voor uitdagend werk, dan is dit bevorderlijk voor de motivatie. Een teambuilding helpt alvast om elkaar goed te leren kennen, ook buiten de bedrijfssfeer.

4. Over groei en ontwikkeling.

Uw werknemers zijn geen nummer. Behandel hen dan ook als mensen. Ga voor een persoonlijke aanpak door hen bijvoorbeeld bij de voornaam te benoemen. Laat hen groeien als mens en geef hen de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Voorzie de nodige opleiding en training, maar hou het wel zinvol. Heeft u er al eens aan gedacht om werknemers van functie te laten wisselen binnen uw bedrijf? Het kost geen geld en het zorgt voor een positieve vibe.

5. Work? Jawel, maar ook life.

Zorg voor een gezonde werk-privébalans. Werknemers die flexibele werkuren en ook pauzes krijgen in functie van hun kinderen en persoonlijke behoeftes, zullen zoveel blijer naar het werk komen. Exclusief thuiswerk zoals in coronatijden is misschien een tikkeltje té, maar een afwisseling van thuiswerk en werk op kantoor kan wonderen doen. Werknemers houden ook van extra faciliteiten. Denk daarbij niet enkel aan een bedrijfswagen of smartphone. Kinderopvang op het werk, was- en strijkdienst, fitness, massage, yoga en mindfulness ... het zijn enkele voorbeelden om uw personeel te plezieren. En waarom eens niet een extra vakantiedag waarop ze foert kunnen zeggen tegen u en volledig hun eigen ding kunnen doen?

Ongetwijfeld vindt u in bovenstaand lijstje één of meerdere ideetjes die u kan toepassen om uw beste werknemers te behouden. Succes ermee!

Aanbevolen voor jou

6 tips om meer uit uw personeel te halen

6 tips om meer uit uw personeel te halen

Hoe zorg je ervoor dat het personeel volledig bij uw bedrijf betrokken is? De medewerkers zijn het hart van een ...

Waarom je als bedrijf social media moet inzetten

Waarom je als bedrijf social media moet inzetten

Eerlijk is eerlijk, wij waren er ook niet zo van. We beschikte wel over Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ accounts, ...

Shiftbase volledig vernieuwd

Shiftbase volledig vernieuwd

Stilstand is achteruitgang. Zeker binnen de softwareontwikkeling gaan de ontwikkelingen erg hard. We hebben, mede om deze reden, de afgelopen ...