Hoe om te gaan met 'lastige' collega's
Personeel

Hoe om te gaan met ‘lastige’ collega’s

Op het werk is het vaak hetzelfde als op school. Je wordt in een kamer geplaatst met aanvankelijk vreemde mensen en min of meer gedwongen om met elkaar op te schieten. ”Eén voor allen en allen voor één” is tegenwoordig, “Iedereen, maar niet met hem of haar!” Op bijna elke werkplek zijn er collega's die het voor jou en andere medewerkers niet makkelijk maken. Een roekeloze carrièremaker, de onvoorspelbare intrigant of de volhardende pessimist, deze lastige en irritante collega's kunnen het bloed onder de nagels vandaan halen. Echter, moet je de vreugde van het werk niet laten opslokken door dit soort collega's. Hier enkele tips hoe om te gaan met deze zuurpruimen.

1. Stay cool!
De puntjes op de i zetten! Haal diep adem en tel tot tien want de belangrijkste regel in het omgaan met lastige collega's is rustig blijven, “Blijf objectief en vat het niet persoonlijk op“. Focus je op de feitelijke aspecten van een conflict, anders verlies je de controle over de situatie. Als je iets onbezonnen en voortijdig interpreteert, ontstaan er misverstanden en ruzies. Als we opener zijn, meer geduld hebben en een beetje meer zelfkritiek hebben, kunnen we vele conflicten al in de kiem smoren.

2. Een persoonlijk gesprek
Het kan best gênant zijn om moeilijke situaties direct voor collega's te verduidelijken of te ontstressen. Zoek daarom het persoonlijke gesprek op met de 'lastige' collega onder vier ogen. Wacht niet te lang en vertel jouw collega op een objectieve en gepaste manier wat je dwars zit in zijn of haar gedrag. Beweringen en beschuldigingen zijn hier misplaatst en helpen niet. Vind je een persoonlijk gesprek moeilijk of ben je bang dat de situatie kan escaleren, neem dan een neutrale derde partij als tussenpersoon erbij.

Zeg nooit nooit, maar geef nooit op!

3. Roddelen helpt niet
“Pssst… Heb je het al gehoord?”. Weet jij al wat jouw medewerkers over je zeggen? Roddelen laat ons goed voelen omdat onze frustratie een uitlaatklep nodig heeft. In het begin maakt roddelen het gemakkelijker en werkt bevredigend voor ons, maar op lange termijn zal de situatie hierdoor gecompliceerder worden omdat dit gedrag word opgevat als onprofessioneel. Roddelen ondermijnt de samenwerking in een bedrijf en hoe je het ook wendt of keert, roddelen op het werk is nooit goed bedoeld en zeker niet onschuldig. Denk maar aan dat andere woord voor roddelen: kwaadspreken. Als je even stoom moet afblazen, ga dan naar buiten of ga naar een vertrouwd persoon – en doe dit niet op kantoor.

4. Afstand
Als de situatie vastloopt en je emotionele situatie dreigt te escaleren, helpt enkel afstand nemen... omdat met sommige collega's gewoon niets anders helpt. Accepteer wat je niet kunt veranderen. Blijf gewoon objectief en professioneel werken aan de taken die aan jou zijn toegewezen, gedraag je altijd beleefd en respectvol. Heb je dan toch een keer een slechte dag en het is moeilijk, dan is het is beter om tegen de vuilnisbak te schoppen dan het scheenbeen van die lastige collega of ga gewoon even naar buiten en ga een luchtje scheppen.

Eigenaardigheden van de individuele collega's, niemand is perfect!

Zeg nooit nooit, maar geef nooit op! 8 uren per dag en 5 dagen per week maken in totaal 160 uur per maand en 1920 uur per jaar. Dit is de tijd die de meeste mensen gemiddeld doorbrengen met hun 'lastige' collega's op de werkplek. Helaas kunnen we onze collega's niet kiezen en iemand naar de maan toe schieten is voorlopig ook nog geen optie. Er zijn altijd manieren waarop je met vervelende collega's kunt omgaan, zodat ze jouw dag niet verpesten. Wie weet wordt je 'moeilijke' kantoorbuurman of buurvrouw misschien zelfs nog eens je beste medemens, met wie je plezier kunt hebben op werk en zelfs op stressvolle dagen en stressvolle projecten kunt verdragen.

Aanbevolen voor jou

Het grote belang van het houden van een pauze onder werktijd

Het grote belang van het houden van een pauze onder werktijd

Veel werknemers zijn eraan gewend om oneindig door te werken, zonder het inlassen van een pauze. Als excuus voor het ...

4 manieren om goed personeel te behouden

4 manieren om goed personeel te behouden

Het behouden van personeel is niet makkelijk en tegelijk enorm belangrijk voor elk succesvol bedrijf. De kosten voor het vervangen ...

Bestellen met 1,5 Meter Afstand

Bestelmogelijkheden voor de horeca binnen de 1,5 meter-samenleving

Horecaondernemers zitten al een tijd zonder werk en kunnen niet wachten om weer open te mogen gaan. Echter, op het ...