7 tips voor een gezond kantoor

7 tips voor een gezond kantoor

De inrichting van een kantoor heeft veel invloed op de werkplek. Er is meer nodig dan een bureau en een laptop. In deze blog geven we een aantal tips hoe een kantoor hier bij kan helpen om medewerkers te motiveren en inspireren.

1. Bureaus

We noemden het bureau al. Kijk naar wat uw personeel nodig heeft. Soms voldoet een doorsnee bureau. Maar in sommige functies is een grote werktafel nodig, bijvoorbeeld voor het uitrollen of uitvouwen van bouwtekeningen of grote kaarten. Er zijn natuurlijk ook handige hoekbureaus, waaraan de medewerker flexibeler kan werken. Kijk ook eens naar zit-sta mogelijkheden, waardoor een medewerker afwisselend zittend, staand of zelfs fietsend kan werken. Het komt ook nog eens zijn fitheid ten goede.

2. Stoelen

Bureaustoelen zijn een onderwerp op zich. Als u in een gemiddeld bedrijf gaat kijken, zult u schrikken hoe vaak mensen nog op een verkeerde stoel zitten of op de juiste stoel die verkeerd is afgesteld. Veel managers denken slim te zijn door te besparen op zitmeubilair maar beseffen niet welk risico ze lopen als één van hun medewerkers chronische klachten krijgt.

3. Licht

Met verlichting kunt u, net als thuis, ook op kantoor een bepaalde sfeer creëren. Vergeet niet dat uw personeel uren per dag in deze ruimte doorbrengt. Mocht u nog tl-verlichting hebben: dit licht flikkert veel vaker dan u in de gaten heeft en is vermoeiend voor de ogen. Zoekt u naar een alternatief? Er zijn ledpanelen die natuurlijk wit licht geven en waarvan uit onderzoek is gebleken dat ze de productiviteit verhogen.

4. Planten

Waarom thuis gezelligheid creëren met planten en in uw bedrijf een steriele werkplek inrichten? Planten dragen absoluut bij aan een stukje gezelligheid. Waar hard wordt gewerkt mag het best een beetje sfeervol zijn. Er zijn genoeg planten te vinden die geen speciale verzorging en ook niet iedere dag water nodig hebben.

5. Ontspanning

Waar hard wordt gewerkt, mag ook best even tijd zijn voor ontspanning. Is er ruimte voor, plaats dan een tafeltennistafel of een voetbalspel. Ga er maar vanuit dat na een sportief intermezzo de concentratie weer hoger is. Dit werkt ook nog eens goed voor de teamspirit.

6. Ruimte

Een algemene opmerking m.b.t. inrichting: heel belangrijk is dat iedere medewerker genoeg ruimte heeft. In het Arbobesluit staan duidelijke richtlijnen m.b.t. vierkante meters per persoon. Houd u daaraan en geef uw personeel liefst nog iets meer ruimte, dat zullen ze absoluut waarderen. Zeker in ruimtes waar veel wordt gebeld is een beetje afstand van elkaar wel zo prettig.

7. Temperatuur en ventilatie

Niets is zo vervelend als een hele dag werken in een ruimte waarin het te koud of te warm is. De productiviteit van uw personeel is absoluut afhankelijk van het klimaat in de werkruimte. Zorg ervoor dat in de winter de verwarming goed werkt. Laat voor het begin van de zomer de airco controleren. Tot slot: zorg voor goede ventilatie op kantoor, door ramen die open kunnen of een goed werkende luchtcirculatie.

Aanbevolen voor jou

6 Punten waar je op moet letten bij personeelsplanning software

6 Punten waar je op moet letten bij personeelsplanning software

Het uitzoeken van goede personeelsplanning software is een tijdrovende en lastige klus. Er zijn veel pakketten op de markt, maar ...

7 Stappen om meer omzet uit het terras te halen

7 Stappen om meer omzet uit het terras te halen

Veel horeca bedrijven, maar ook retail winkels met een horeca gedeelte hebben een terras. In deze blog geven we een ...

Het grote belang van het houden van een pauze onder werktijd

Het grote belang van het houden van een pauze onder werktijd

Veel werknemers zijn eraan gewend om oneindig door te werken, zonder het inlassen van een pauze. Als excuus voor het ...