Hoe krijg je meer inzicht in je omzetgegevens?

Hoe krijg je meer inzicht in je omzetgegevens?

Bij ondernemen draait het eigenlijk allemaal om groei. Om innovatief zijn, om kansen pakken en om vooruitgang. Maar weet je eigenlijk wel waar je staat en welke omzet je draait? Heb je ook ambities als het om de harde cijfers gaat? Echt groot worden kan alleen als je inzicht in je omzetgegevens hebt. Alleen zo kun je ook de juiste doelen stellen om ze te verbeteren. Natuurlijk heeft niet iedereen zin om met cijfers bezig te zijn. Daarentegen wil iedereen wel grip krijgen op zijn omzetcijfers en ernaar streven om deze te verhogen. Kortom: wil je succesvol zijn, dan zul je toch echt met die cijfers aan de slag moeten. En dat hoeft helemaal niet zo heel ingewikkeld te zijn.

It’s all about the money
Wil je meer inzicht in je omzet en je groei, dan zul je eerst een nulmeting moeten hebben. Een makkelijke, maar waardevolle manier om dat te doen is door de cijfers van vorig jaar onder de loep te nemen. Hoe zag je rooster er per seizoen uit en welke uren zijn er allemaal gedraaid? Probeer na te gaan welke omstandigheden er waren en welke bijzonderheden er meespeelden. Waren er drukkere periodes vanwege feestdagen? Speelden de zonnige dagen een rol? It’s all about the money. Door de omzetgegevens te analyseren, leer je van het verleden en komen je cijfers tot leven.

Doelen stellen
Nu je weet waar je staat, kun je ook dromen over waar je naar toe wilt. Denk groots. Wil je je omzet verdubbelen? Stel jezelf ambitieuze, maar heldere doelen. Daarna bepaal je hoe jullie daar gaan komen. Wie heeft welke rol en wat zijn de te nemen tussenstappen? Is het traject concreet, haalbaar, tijdgebonden en meetbaar? En staat iedereen er volledig achter? Een bedrijf laten groeien, doe je met elkaar. Iedereen levert een belangrijke bijdrage aan het eindresultaat. Daarom is het niet alleen leuk, maar ook motiverend om jullie toekomstplaatje en dromen gezamenlijk handen en voeten te geven.

Hou de cijfers in de gaten
Cruciaal om je doelen te bereiken, is het monitoren van de voortgang. Afhankelijk van je bedrijf misschien wel iedere dag. Want loopt er iets niet goed, dan kun je daar gelijk iets aan doen. Vanaf halverwege de maand weet je al of je je geplande opbrengsten gaat halen. Dreigt dit niet te gaan lukken, dan moet je bijsturen. Verklaar de kosten die je had aan loon en verklaar de winst. Verklaar de uren die jullie draaiden en bekijk per situatie wat dit opleverde. Door samen de cijfers te doorgronden, leer je wat wel en niet werkt. In welke dagen of weken goed draaien en waarom dit zo is. Je moet de koe bij de horens vatten, evalueer en stel bij zodra er iets belangrijks in de cijfers verandert.

Helder overzicht
Om de omzetgegevens goed te kunnen monitoren, is het aan te raden om een zo simpel mogelijke tool te gebruiken om je cijfers te presenteren. Met administratieve bedrijfssoftware kun je als het ware een controlepaneel creëren waarop je aan de hand van heldere meters en grafieken de voortgang kunt bijhouden. Hiermee koppel je bijvoorbeeld de urenregistratie aan de winst en kijk je welke verbanden je kunt leggen. Breng structuur aan in jullie ambities en bespreek de uitkomsten iedere dag met elkaar. Alle kleine aanpassingen die je kunt maken om de cijfers te verbeteren, hebben samen een groots resultaat. En dat is natuurlijk wel een feestje waard aan het einde van het jaar!

Aanbevolen voor jou

7 Stappen om meer omzet uit het terras te halen

7 Stappen om meer omzet uit het terras te halen

Veel horeca bedrijven, maar ook retail winkels met een horeca gedeelte hebben een terras. In deze blog geven we een ...

6 Tips om de medewerkerstevredenheid te verhogen

6 Tips om de medewerkerstevredenheid te verhogen

Het personeel is de motor van een bedrijf. In de meeste gevallen is dit ook de hoogste kostenpost. Om die ...

Hoe krijg je meer inzicht in je omzetgegevens?

Hoe krijg je meer inzicht in je omzetgegevens?

Bij ondernemen draait het eigenlijk allemaal om groei. Om innovatief zijn, om kansen pakken en om vooruitgang. Maar weet je ...