Online software veilig gebruiken
Productiviteit

Online software veilig gebruiken

Steeds meer bedrijven maken gebruik van online software. Het grote voordeel van online software is dat deze vanaf iedere locatie is te gebruiken, maar wat kan je als leidinggevende zelf doen om er voor te zorgen dat online software veilig wordt gebruikt? Wij geven u hieronder een aantal tips.

Gebruik een sterk wachtwoord
Met een sterk wachtwoord is het voor hackers moeilijker om inloggegevens te verkrijgen. Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 8 tekens en combineert letters, cijfers en symbolen.
Zorg er voor dat het wachtwoord niet te voor de hand liggend is, en gebruik verschillende wachtwoorden voor de verschillende diensten die u gebruikt.

Verander wachtwoorden regelmatig
Door het regelmatig wijzigen van wachtwoorden, is het voor buitenstaanders moeilijker het wachtwoord te achterhalen. Stel dat er een keylogger op uw computer is geïnstalleerd, dan is de kans kleiner dat het wachtwoord nog werkt als een wachtwoord onrechtmatig is verkregen.

Gebruik een wachtwoordmanager
Sterke wachtwoorden kunnen lastig zijn om te onthouden. Soms is dit makkelijk door het gebruik van een wachtwoord zin. Makkelijker is om gebruik te maken van een wachtwoordmanager. Dit is een dienst waarin alle wachtwoorden opgeslagen kunnen worden.
Enkele voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn Lastpass en 1password.com.

Inloggegevens niet delen
Regelmatig worden inloggegevens op briefjes geschreven en bijvoorbeeld op een bord opgehangen. Het is makkelijk om de gegevens op deze manier te delen, maar het is het verre van veilig.

Maak gebruik van MFA
Niet iedere dienst beschikt over multifactor authenticatie, maar op het moment dat dit aanwezig is, raden we aan dit te gebruiken. MFA werkt als volgt: na het inloggen in uw account, wordt gevraagd om een bevestigingscode in te voeren. Deze bevestigingscode komt van een ander apparaat, zoals telefoon of tablet.

Toegangsrechten controleren
Wanneer meerdere medewerkers kunnen inloggen op software, is het belangrijk dat de toegangsrechten die de medewerkers hebben goed staan. In de meeste software pakketten kan goed bepaald worden over welke toegangsrechten de medewerkers beschikken. Zorg er voor dat medewerkers alleen de informatie mogen inzien en wijzigen, waarvoor ze de rechten hebben.

Als bedrijf doen we er alles aan om er voor te zorgen dat onze software goed is beveiligd. Helaas kunnen inloggegevens nog steeds onrechtmatig verkregen worden wanneer er slordig wordt omgegaan met deze gevoelige informatie. Klik hier voor ons beveiligingsbeleid.

Aanbevolen voor jou

De voordelen van zelfroosteren

De voordelen van zelfroosteren

Bijna elke organisatie zal het er over eens zijn dat het maken van een werkrooster een uitdaging is. De planner ...

7 tips voor een gezond kantoor

7 tips voor een gezond kantoor

De inrichting van een kantoor heeft veel invloed op de werkplek. Er is meer nodig dan een bureau en een ...

7 nadelen van roosteren in Excel

7 nadelen van roosteren in Excel

Excel is een mooi softwarepakket en biedt flexibiliteit en functionaliteit. Met Excel kunnen overzichten gemaakt worden, rapportages gegenereerd worden en ...