Solliciteren en Baan Vinden in de Coronacrisis
Personeel

Solliciteren en Baan Vinden in de Coronacrisis

De coronacrisis heeft verregaande gevolgen. Niet alleen heeft het impact op de gezondheid, maar ook de economie wordt getroffen door de pandemie. Zo hebben mensen hun baan verloren en kunnen mensen die net zijn afgestudeerd of aan het solliciteren zijn, het gevoel hebben dat ze daar niet mee verder kunnen. Ook in tijden van crisis is het mogelijk om een baan te vinden. Maakt u zich zorgen? Met deze 5 sollicitatie tips vindt u gewoon werk tijdens de coronacrisis!

Ga door met solliciteren

Als u merkt dat er in uw vakgebied steeds minder vacatures worden uitgezet, kan het zinloos voelen om te solliciteren. Er zijn immers maar zo weinig banen, dus de concurrentie zal wel groot zijn. Ook in de coronacrisis gaan veel bedrijven en organisaties gewoon door met werven. Daarbij weet u niet of uw cv bewaard wordt. Zo kan het zijn dat u niet direct wordt uitgenodigd voor een gesprek, maar u in de toekomst alsnog wordt benaderd. Het kan geen kwaad om meerdere lijntjes uit te zetten.

Gebruik deze tijd om te netwerken

De krapte op de arbeidsmarkt blijft wanneer de economie weer is aangetrokken. U kunt uw vrije tijd op dit moment dus nuttig gebruiken, door naast uw sollicitaties ook uw aandacht te richten op het werken aan uw netwerk. Houd uw netwerk warm, zodat ze snel aan u denken als er zich een kans voordoet. Dit doet men momenteel vooral online. Hou of maak contact met mensen binnen en buiten uw eigen netwerk en maak tijd vrij om artikelen te lezen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen uit uw branche. Zat u al in het proces bij een organisatie, maar is de vacature ingetrokken vanwege de veranderde omstandigheden? Blijf in gesprek, wanneer er weer vacatures opengesteld worden bent u top of mind.

Oefen met videosolliciteren

Sollicitaties gaan in deze tijd telefonisch of via video. Dit kan in het begin best even wennen zijn, waardoor het belangrijk is om hiermee te oefenen. Zo is het lastig om de reactie van een ander te peilen via de telefoon en vinden sommige mensen videobellen ongemakkelijk. Wanneer u heeft geoefend met videosolliciteren valt u positief op, komt u zelfverzekerd over en is de kans groter dat het gesprek soepel verloopt.

Tijdelijk werk

Duurt het u allemaal te lang en kunt u niet meer wachten tot u ergens aan de slag kunt? Kijk dan eens naar tijdelijk werk, bijvoorbeeld op freelance basis of als interimmer. Als u bijvoorbeeld iemand kunt vervangen tijdens zwangerschapsverlof, heeft u weer vier maanden een baan en kunt u van daaruit verder solliciteren. Er zijn meer mogelijkheden naast een vaste baan, die u uiteindelijk toch naar uw doel kunnen leiden. Overweeg ook eens vrijwilligerswerk. Dit is een uitstekende kans om uw steentje bij te dragen, ervaring op te doen in een andere sector en aan uw cv te werken.

Waar liggen de kansen?

Een crisis is ook een tijd van kansen. Waar de ene sector in economisch zwaar weer verkeerd, zijn er in de andere sector wel genoeg kansen. Als u uit de horeca of culturele sector komt, is de kans groot dat u maar weinig vacatures tegen het lijf loopt. De zorg en logistiek groeien echter juist nu erg hard. Dit kan hét moment zijn om uzelf te laten omscholen. Kijk eens wat breder, check waar de kansen liggen en welke vaardigheden daarvoor benodigd zijn.

Aanbevolen voor jou

1,5 meter-samenleving op het kantoor

1,5 meter-samenleving op het kantoor, hoe doet u dit?

We raken er inmiddels steeds meer aan gewend. We zijn aan het toewerken naar een nieuw normaal. De 1,5 meter ...

Public API beschikbaar

Public API beschikbaar

Public API De afgelopen maand (februari 2016) hebben we onze public API uitgebreid en gedocumenteerd. Een api staat voor application ...

7 tips voor strandtenten voor het verhogen van de omzet

7 tips voor strandtenten voor het verhogen van de omzet

Strandtenten in Nederland zijn erg afhankelijk van het weer. Wanneer het in de zomermaanden slecht weer is, draaien de strandtenten ...