De seizoenen carrousel
Management

De seizoenen carrousel

In welke branche uw bedrijf zich ook bevindt er komt een periode in het jaar waarin het bedrijf zich extra moet inspannen om alle opdrachten voor elkaar te krijgen. De zogenaamde seizoensgebonden drukte. Voor de agrarische sector zal deze seizoensgebonden drukte bij de oogst zijn, voor vakantie en vrijetijdsgebonden bedrijven (leisure) in alle zomer en wintervakantie periodes en voor andere bedrijven bijvoorbeeld de feestdagen zoals Kerst en Pasen. Hoe dan ook veel bedrijven maken zo'n drukke periode jaarlijks mee. Het vinden van de werknemers om deze drukte op te vangen is moeilijk. U wilt niet alle winstmarge in extra arbeiders stoppen maar u wilt wel seizoensgebonden arbeiders die het werk aan kunnen en geen fouten maken. Hoe vindt u deze seizoenarbeiders?

Verwachtingsmanagement bij het zoeken naar seizoenarbeid

Waar het vaak misgaat in het zoeken naar seizoenarbeiders is de misrekening die beide partijen ondervinden in wat ze kunnen verwachten. Het is daarom essentieel dat de seizoenarbeiders goed weten wat er van hen verwacht wordt. Daarnaast dat het bedrijf duidelijk maakt wat ze van de seizoenarbeiders verwachten. Dit houdt in dat het bedrijf een uitgebreide functieomschrijving moet maken. Dit is belangrijk omdat ten eerste het bedrijf een goede beurt wil maken bij de klanten en de seizoenarbeiders graag met plezier ergens werken. Met een goede verwachting vanuit beide partijen komt het vaak voor dat seizoenarbeiders bij de volgende drukke periode graag weer terugkomen. De loyaliteit telt in een markt waar veel aanbieders van werk zich bevinden. Een basis of harde kern van loyale seizoenarbeiders kan het verschil zijn voor bedrijven in drukke periodes.

Start op tijd met werven

Een tweede aspect van het zoeken naar seizoenarbeiders is het op tijd beginnen met werven. In sommige branches is de concurrentie enorm op seizoensarbeid. Hoe vroeger u begint hoe groter de keuze aan ervaring en goede medewerkers is. Dicht tegen het betreffende seizoen aan zal de keuze steeds kleiner worden. Hierbij moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met het opleiden en instrueren van de seizoenarbeiders.

Waar vindt u seizoenarbeiders?

Als dit allemaal in orde is kunt u daadwerkelijk op zoek naar de seizoenarbeiders. Waar vindt u ze?

Uitzendbureaus

Veel bedrijven maken gebruik van tussenpersonen, vaak uitzendbureaus, om seizoenarbeiders te vinden. Dit scheelt een hoop tijd en werk. Het is echter ook een feit dat een uitzendorganisatie het seizoenswerk duurder maakt.

De medewerkers van het bedrijf zelf

Een plaats die vaak over het hoofd wordt gezien om seizoenarbeiders te vinden is het eigen vaste personeel en hun vrienden en kennissen. Het eigen vaste personeel heeft ook veel contacten in de samenleving Dat maakt de potentie voor medewerkers voor kortere tijd wervingsactiviteiten immens. Een programma voor de vaste werknemers voor het aanleveren van seizoenarbeiders kan het probleem voor het bedrijf in één snelle klap verlichten of oplossen.

Social media

Een andere potentiële 'pool' van geschikte seizoenarbeiders is social media. Veel van de fans, volgers, vrienden of gerelateerde bedrijven gekoppeld aan uw social media profiel, zijn vaak te vinden in dezelfde branche als uw bedrijf. Deze mensen kunnen het werven van seizoenarbeiders veel gemakkelijker maken. Als deze contacten bijvoorbeeld de vacature voor seizoenarbeiders delen op hun social media profiel, kan dit weleens gunstige gevolgen hebben. Zeker als de opkomst naar aanleiding hiervan
veel mensen zijn waarin u veel minder tijd hoeft te besteden aan opleiding en instructie omdat ze al bekend zijn met de branche en werkzaamheden.

Het werven van seizoenarbeid is geen simpele klus. Het vergt een hoop werk ter voorbereiding. Het is echter wel belangrijk om hier op tijd mee te beginnen. Voor de kwaliteit van medewerkers, de tijd nodig om op te leiden en te instrueren en het aantal beschikbare kandidaten. Denk bij het werven van seizoenarbeiders, naast het werven via een uitzendorganisatie, ook aan de nieuwere manieren via het eigen personeel en social media. Zo kan uw bedrijf zich ook in de drukste periodes van het jaar standhouden en is er geen sprake van verlies aan vertrouwen bij klanten.

Aanbevolen voor jou

Werk efficiënter en productiever

Werk efficiënter en productiever

Tijd is schaars voor ondernemers. Door effectiever en productiever te werken, kunt u veel meer uit een werkdag halen. Boek ...

6 Voordelen van tijdklokken voor uw onderneming

6 Voordelen van tijdklokken voor uw onderneming

Binnen veel ondernemingen gebeurt de urenregistratie nog steeds via een overvol Excel bestand, of misschien dienen medewerkers urenbriefjes zelf in ...

Shiftbase bij Bruisend Horeca

Shiftbase bij Bruisend Horeca

Shiftbase (voorheen HorecaSysteem) is uitgenodigd voor een televisie opname van het programma Bruisend Horeca. Bruisend Horeca is een programma dat ...